10 Eylül 2013 Salı

"Abla" grubu bu kez, Hong Kong, Bangkok, Singapur Gezisi için yola düşer.

11 Temmuz 2013 Perşembe gecesi 22:30'da, Atatürk Havalimanı'nda, acentenin buluşma noktasında bir araya gelen "abla" grubu -teyze ile ailenin Evliya Çelebi'si küçük kız kardeş hariç- bu kez ortanca kız kardeş, eski bir arkadaş ve bir de kuzenden oluşmakta. Yıldız Teknik, makine mezunu rehber ile 30 kişiye tamamlanan grup 00:55'te, Asya'nın güney doğusu yönünde 10 saat sürecek yolculuk için havalanır. "Abla"nın, yüksek okul yıllarından arkadaşı solunda, ortanca kardeşi sağında; gözleri, önündeki -yolcusu uyumaya niyetlenince koltuğunu yatırdığından, kucağına kaykılmış- ekranda. Eskilerden biraz Matrix ile Mel Brooks'tan kim bilir kaç kez izledikten sonra halâ gülebildiği Alfred Hitchcock filmleri parodisi High Anxiety (Yükseklik Korkusu) arasında uyuklayarak, THY'nin direkt uçuşuyla, "abla"nın kolundaki saat 11:58'i gösterirken Hong Kong'a varılır. Yerel saat 16:58.

 
12 Temmuz 2013 Cuma; saatler ayarlanır, uçakta doldurulan belgelerin görevlilere sunulduğu giriş işlemleri ardından, bagajlarını alıp klimalı geniş havaalanında otobüslerine giderken, tekerlekli bavulunu bayır aşağı kolayca sürüdüğünü fark ettiği eğimli zemin "abla" için yenidir, pek hoşuna gider. Grubu karşılayan güler yüzlü, kasketli ufak tefek şirin adam, Wan, yerel rehber. Gezi boyunca grubun, umarsızca mücadele ettiği klimanın amansız soğuttuğu, sürücüsü sağda otobüste, trafiğin sağdan aktığına ilaveten ülkeye ilişkin ilk bilgi, 1 şişe su 5 HK $ (Hong Kong Doları). Wan grubu selamlar, kendini tanıtır, yolun 40 dakika süreceğini söyler. Çok katlı binalar arasına sıkışmış yeşillikler içinde yol alırken, acentenin -10 yıllık deneyimli- rehberi, gruba bilgi vermeye başlamadan önce, öncelikle telefon numarasını not ettirir: "Asya'dayız, Türkiye'ye göre Güneydoğu'da, indiğimiz havaalanı Lantau Adası'nda... Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özerk Bölgesi 200'den fazla adadan oluşuyor, Hong Kong adını gökdelenlerin olduğu 44 kilometrekarelik küçücük adadan almış... Burası İngiliz etkisinde bir özerk bölge, 1800'lerde Afyon Savaşları sonrası İngilizlerin sömürgeleştirdiği bir yer... Benzer Macau Adası Portekiz etkisinde. Kilometrekare başına 3500 kişi ile nüfus çok yoğun." Altına sağlı sollu çok işlek bir limanın yayıldığı, Lantau Adası'nı Kowloon Yarımadası'na bağlayan asma köprüden geçerken "Liman, Asya'nın ticaretini kontrol ediyor, serbest ticaret dolayısıyla da çok popüler, elektronik üretim yaygın ama imitasyon çok; gezinin son durağı Singapur, malına Dünya garantisi veriyor."

 
Rehberin, izleyen üç günün programı hakkında bilgi vermesinden sonra otele varan, anahtarlarını alıp dağılan grup 20:00'de akşam yemeği için lobide buluşur, önce döviz bozdurur (100 USD= 700 küsur HK $). Sıcak, kalabalık kentte, çok katlı binalar arasında yürüyerek, merdivenlerle ulaştıkları terasta, -aralarında Merhaba isimli bir Türk lokantasının da bulunduğu çeşitli ülke lokantalarından-, bir İtalyan lokantasında karar kılınır; piyasa yapan kentlilerin Cuma akşamı curcunasında -dört arkadaşın yarı yarıya paylaştıkları- iki yemek ikişer tabağa servis edilmiş olarak özenle ikram edilir, zevkle de yenir. 

 
Otele dönüp yatmadan önce kuzenin odasında buluşan dörtlü, birkaç yıl önce 12 Temmuz'da yitirdikleri -kuzenin sevgili babası- enişteyi, kekli, çikolatalı bir minik oturumla anarlar.

Hiç yorum yok: