27 Mart 2016 Pazar

“Abla”nın Meksika, Guatemala, Honduras gezisi 14: Panajachel- Antigua


5 Şubat 2016 Cuma sabahı durum değerlendirmesi yapan rehberler fırtınanın hız kesmemesi üzerine, programın, Atitlan Gölü’nde tekne ile yapılacak kısmını iptal eder; hep birlikte göl kıyısına inilir, volkanlarla birlikte poz verilir.

Ardından “Trafik varsa 3,5 yoksa 2,5 saat sürecek” Antigua’ya dönüş yoluna çıkılır. Görkemli göl son kez fotoğraflanırken, mola yerinde, “abla”nın talebi üzerine, anahtarıyla kapısını açan yerlinin, beden diliyle açıkladığı şekilde, plastik fıçıdan leğenle alınan suyla temizlenecek tuvalet için 2 Quetzal ödenir.

Alınlığında süslü püslü “Jesus Team” yazılı Tuk tuk’un yolcularının beşte dördü bebekli, çocuk kadınlar. Bir gün önceki mola yerinde soba yanmakta, TV’de Papa’nın Meksika ziyareti anlatılmakta… Yolun devamında, uzakta nazlı nazlı tüten bir volkan fotoğraflanır.

12:00 civarı yeniden Antigua’ya gelen katılımcılar bu kez, Hotel Posada Los Bucaros’a inerler. Yürüyerek ulaşılan Don Rodrigol isimli mekânda, çepeçevre taraçalarından begonvil ve sarmaşıkların sarktığı çiçekli, havuzlu bahçeye bakan sundurma altında, içeriden gelen müzik eşliğinde yemek yenir.

Jade Maya adlı yeşim dükkânı, üretimin de yapıldığı geniş bir mekân: Grubun, duvarları fotoğraflarla, şemalarla dolu ufak odada sandalyelere yerleşmesi ardından panolarla anlatılan: “Buradan çıkan 24 farklı renkteki yeşim… Guatemala’da kumsallar yok ama kaya kültürü çok zengin… Çok kişi yeşim madeni varlığını bilmez, akla gelen Asya’dır, nedeni, İpek Yolu bağlantısı ve burada yeşim endüstrisinin 1974’te başlaması… Kazılarla mezarlarda bulunan maskeler üzerine araştırma başlar ve iki tektonik plaka arasında zengin yataklar bulunur. En derinden çıkan yeşim beyaza yakınken, kabuğa yaklaştıkça, içine katılan minerallere bağlı olarak rengi siyaha kadar değişir. Önyargıları yıkarak zamanla siyah ve lavanta rengi olana ilgi artmış, yine de kız kardeşiniz büyük ihtimalle rengi yeşil olmayana inanmayacak. National Geographic, 1987’de gelip araştırır, bulgular karşısında çok şaşırıp kapak da yaptığı konuya tüm dergiyi ayırır.”

Atölyeden başlayan gezi rotası üzerinde Maya takvimi hakkında kısa bilgi de alan grup alışveriş için, minicik figürinlerden çok değerli takılara kadar, rafları pek zengin mağazaya ulaşır: Ortada yeşimden birkaç değişik tasarım burç taşının sergilendiği stantlardaki katalogdan ortanca kardeşine tercüme ettirdiğine göre “abla”, örümcekle sembolize edilen “K’at”, -çevresindekileri örgütleyen, yükselten insanlar- grubuna dâhildir.

Günün kalanında Antigua sokaklarına dağılan katılımcılar, şık dükkânlarda alışveriş –“abla” yerli kadınların işlemeli bluzları altında, belini geniş işli kuşaklarla tutturdukları eteklerin kumaşı, geleneksel dokumadan bir pantolon (295 Quetzal) alır,- yaparlar.

Akşamüzeri hoş mekân Frida adlı kafede oturdukları sıra, yan masaya gelen bir başka Türk grupla sohbet edilir.

Yemek öncesi kalabalık lokantada, masalarının hazırlanmasını beklerken gençler, terasta, shot bardakları alttan gelen ışıkla aydınlanmış, çekmecesi dilimlenmiş limon dolu iki minik tepsi dolusu tekila tüketirler.

İlerleyen saatlerde bir köşesi canlı müzikle diskoya dönüşen, yetmiş iki buçuk milletin uğultulu neşesi yüklü atmosferiyle Babil Kulesi benzeri lokantadan ayrılırken; gezinin başından beri, ertesi gün için güç toplama amacıyla erkenden odalarına çekilenler takımından, “abla”, ortanca kız kardeşi ve teyze, Patricia’nın ardına düşer, bavulları ülkeye dönecek şekilde düzenlemek, birkaç saat de uyumak niyetiyle otele döner.

Atitlan Gölü görselleri:

Hotel Posada Los Bucaros, Antigua görselleri:

Jade Maya, Antigua görselleri:

Frida, Antigua görselleri:

Hiç yorum yok: