29 Ekim 2008 Çarşamba

Grup, Cienfuegos üzerinden Trinidad ve Santa Clara'ya doğru Devrimin İzi'ni sürer

19 Aralık 2007 Çarşamba sabahı, şeker kamışı tarlalarına tren turu için Matanzas'a giderken, Alberto'nun gruba, araç plakalarıyla ilgili anlattıkları: Mavi plaka, turizm taşımacılığında da kullanılan devlete ait araçlarda; kızılkahve plaka, ağırlıkla turizmde rent a car kullanılan yeni, modern araçlarda; sarı plaka ise, devrim öncesinden kalan hepsi de çok eski araçlarda özel mülkiyeti belirtmek için kullanılır. Araba edinmek için ulusal ya da uluslararası başarı gösteren sporcunun, gönüllü doktorun... daha kolayca ulaşabildiği özel izin gerekiyor. "Abla" Asya'daki tsunami felaketinde okuma yazma oranı %97'lerde seyreden Küba'nın büyük ülkeler kadar doktor yardımı gönderdiğini duyup şaştığını hatırlar...

Güneyde oluşu yüzünden Dünyanın güneyindeki Avustralya'nın adını koydukları bölgede, sıkılan/ezilen şeker kamışından elde edilen sıvının bozulmadan işlenme noktasına nakli için döşenen tren hattı, Küba'nın demiryolu konusunda Dünyada 5. ülke olmasını sağlar. Kolomb'un Amerika'dan getirdiği şeker kamışı mayısta hasat edilir, her 5 yılda bir de tamamen sökülüp yeniden dikilir. Bilgi verenler, 1913 doğumlu buharlı trenle tarlalara gidiş/dönüşte müzik yapanlar, hasat yapıp şeker kamışını ilkel biçimde sıkıp suyunu ikram edenler, halattan birer üzengi ekli iki ayrı kementle birini diğeri üzerine kaydırarak merdivenle çıkar gibi 20-30 metrelik Kraliyet Palmiyesine biri tırmanırken, diğeri ağacın dibinde vurmalı bir enstrümanla heyecan yükselten hep aynı adamlar!

Fiesta Campesina’da tropik hayvan ve bitkiler arasında Kraliyet Palmiyeleri altında yenen huzurlu yemeğin ardından, programda olmamasına karşın mükemmel uyumlu grubun talebiyle, yoldan az bir sapmayla, bir başka ulusal kahraman Cienfuegos’un adını taşıyan kente uğranılır.

Şehir turunda mahalle bakkalı/muhtarı bodega’da karne ile çok ucuza satılan temel gıda maddelerinin listelendiği karatahta incelenirken 12 yaşına kadar her çocuğa ücretsiz süt sağlandığı, son günlerde süt veren hayvanların kesimlerinin kontrol altında tutulduğu öğrenilir, ayrılılırken bir kısmı Türkiye’den taşınan sabun, kalem, şekerleme dağıtılmak üzere bırakılır.

Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yeralan Trinidad! Yemekten sonra müzik dinlemek üzere Casa de la Travo’ya giderken rahat ayakkabılar öneren Alberto’ya, 1515’ten bu yana orijinal dokusunu/döşenişini koruyan sokak zemini dolayısıyla, hak verilir. Her köşesinden ayrı bir ritmin taştığı sokaklar, merdivenlerin açıldığı meydan sevinçle işgal edilir!

Hiç yorum yok: