9 Ekim 2008 Perşembe

Oslo, Catedral Cafe'deki Nevşehir'li garson "etiketlerdeki fiyatların Türk parası karşılığını bilmek isterseniz, beşe bölün" der, o öyle yapıyormuş!

Gemiden inerlerken, pembe pullu kuyruklu, sarı uzun saçlı denizkızı uğurlar "abla" ve maiyetini: Oslo!

Oslo'da şehir turu menüsü kapsamında, bir kale, mutsuz Gustav Vigeland'ın şiddet ve erotizm içeren çok sayıda heykelinin bulunduğu park, Nobel Barış Ödülü'nün verildiği Belediye Binası, kayak meraklılarına pek çok şey ifade edebilecek Holmenkollen Tepesi ve "abla"nın asıl ilgisini çeken Kon Tiki Müzesi var: Bu sonuncusu, Daniken okuru olduğu gençlik günlerinden beri ilgisini çeken Paskalya Adası
(Easter ya da yerli dilindeki adıyla Rapanui)ndaki, kıyıda, yüzleri denize dönük dev granit başlarla yüzyüze gelmesidir "abla"nın, gurbet elde köylüsüne rastlamış gibi olur!!!

Thor Heyerdahl adlı Norveç'li ve arkadaşları, yapmış oldukları ve Kon Tiki (bu İnka Tanrısı Viracocha'nın bir diğer ismidir) adını verdikleri görünüşte basit salla, 1947'de, Atlantik'i 101 günde geçerler. RA1 ve RA2 isimli iki sal ve daha birçok yolculuk yapılır. Müzede, salın yanısıra, yolculuk rotaları, Paskalya Adası izlenimleri, granit büyük başların üretimiyle ilgili açıklamalar... yer alır. "Abla" huşu içindedir!

Otobüsle otele giderlerken rehber, en önemli şehiriçi ulaşım aracı olan bisikletlerle ilgili ilginç birşey anlatır; Belediye semtlere üzerinde reklam olan çok sayıda bisiklet dağıtmıştır, al, kullan, gittiğin noktada bırak! Bu uygulama Oslo'da başarıya ulaşmışsa da Kopenhag'da aynı başarı sağlanamamış!

Oslo'dan, Catedral Cafe'deki Türk işletmeciden ve Nevşehirli garsondan sözetmeden ayrılmak olmaz! "Abla" ve maiyeti yürüyerek yaptıkları mini şehir turu sonrası yağmurdan kaçıp Catedral Cafe'ye sığınırlar; Nevşehir'li garson, sohbetlerine etiketlerdeki fiyatların Türk parası karşılığını bilmek isterseniz, beşe bölün diyerek katılır, o böyle yapıyormuş! Somon ve işletmeci beyin önerisiyle yerel-özel bir tatlı yerler. "Abla" o tatlının adını çok istemesine karşın aklında tutamaz...

Hiç yorum yok: